<<Předchozí<<

>>Další>>

Home


Zajímavé úkazy

ASTROWEB

Úplné zatmění Slunce 29.3.2006 - Turecko


Expedice Manavgat 2006

Probudil jsem se po hezké, jasné noci. Svítilo Slunce, tak jsem dal sušit rosou zvlhlý spacák a začal se připravovat na pozorování zatmění. Vybalil jsem triedr 10x50, a vytáhl fotoaparáty Zenit-E a Sokol f=50mm. Do fotoaparátů jsem zasunul filmy a poprosil jsem Martina Myslivce, aby mi zapůjčil předem slíbený objektiv Pentacon 200mm (ještě jednou díky!).

Oba dva fotoaparáty jsem umístil na stativy. Na Zenita spolu s Pentaconem 200mm jsem dal 2x telekonvertor. Pro snímání částečného zatmění jsem umístil před objektiv baader folii a StarDustovi jsem pomohl s jeho kamerou a filtrem na ní.


Moje vybavení :o)

Na louce, na které jsme byli přišli další pozorovatelé (ne z naší skupiny).

Do začátku zatmění zbývalo ještě trochu času, tak mi Zdeněk na GPS změřil naší polohu, abych mohl přibližně propočítat časy kontaktů (udělal jsem to s přesností na 1 až 2 sec.), doma jsem si předem vytisknul předpovědi z Calsky.com, ale až do zastavení na místě jsme přesně nevěděli odkud budem pozorovat .

Místo: Turecko - kemp mezi Side a Manavgatem
Poloha: 36° 45' 27,4" SŠ, 31° 25' 28,2" VD

Časy kontaktů (s přesností na 2sec):
1. kontakt:
9h. 38m. 26s. UT
2. kontakt:
10h. 55m. 2s. UT
Max. fáze:
10h. 56m. 56s. UT
3. kontakt:
10h. 58m. 50s. UT
4.kontakt:
12h. 13m. 38s. UT


Jižní Turecko, dráha měsíčního stínu. Naše stanoviště na mapě Google Earth.Větší verze na kliknutí!

První kontakt měl nastat v 9h. 38m. 26s. UT, díval jsem se na hodinky a říkal StarDustovi, kdy má zapnout kameru při natáčení prvního kontaktu. Sám jsem se díval do StarDustovýho refraktůrku 60/700mm s folií. Na Slunci byla skupinka skvrn, takové menší zkrášlení :o)       

Dvě sekundy po té co měl nastat první kontakt jsem zpozoroval, jak se Měsíc zaryl do Slunečního kotouče. Během několika málo sekund se s podobným oznámením ozvalo několik dalších pozorovatelů u svých přístrojů.

Do úplné fáze zbývala více, než hodina času, tak někteří (i já) se šli smočit do moře…
Vrátili jsme se ke svým dalekohledům, abychom se podívali, jak zatmění pokračuje.


Naše stanoviště - Pohled k severu a k jihu (moře) - větší verze na kliknutí

Koupili jsme si i soudeček pivečka, trochu to pomohlo na odreagování a proti stresu :) Částečné zatmění pokračovalo, ale nemělo to vliv na osvětlení krajiny, až teprve asi 20min před úplným zatměním už začalo být patrné podivné nasvícení, obloha se začala zšeřovat a okolí bylo nasvíceno, jako kdyby přes Slunce šla oblačnost. Momentálně přes Slunce nešla oblačnost, ale Měsíc. Ale panovala u nás nervozita, protože se na obloze objevily cirry!


Foto minutu před úplným zatměním - měli z pekla štěstí, protože se mraky odsunuly o něco dál!

Napadlo mě se podívat pod nějaký vhodný strom, jestli nebudou vidět srpečky Slunce. Po chvilce hledání se nějaký ten strom našel a když se přinesla deka, tak to bylo ještě patrnější.


Srpečky pod stromem - strom funguje jako dirková komora ;-)

Udělal jsem pár posledních postřehů z okolí digitálem a už jsem si ulehl na svoje místo, abych se připravil na ten krátký okamžik, kvůli kterému jsme cestovali až sem do Turecka.


Stmívání - foto 8 minut a 2 minuty do úplného zatmění.

Dívám se pouhým okem, připraven fotit. Obloha prudce tmavne, skok v osvětlení je během deseti vteřin velmi velký! Ze Slunce zbývá už jen malý uzounký srpeček, který se po chvilce „rozpadá“ a zasvítí poslední paprsek světla, který rychle mizí. V tu chvíli se kolem černého kotouče Měsíce objevuje záře – korona! Hurá a je to tu!!! Ozývají se užaslé výkřiky lidí… Nepopsatelný to co vidím, skoro jsem zapomněl na focení.

Asi deset vteřin jsem se díval okem na tu nádheru a po následném vzpamatování jsem odhodil sluneční filtr a začal rychle fotit. Fotil jsem časy 1/250s., 1/125s., 1/60s. (ta je bohužel hnutá) a 1/30s., clona 4.

Úplné zatmění Slunce - Složenina mých tří snímků, zpracováno procesem kruhového rozostření.

- Odkaz na fotogalerii zatmění Slunce -

Nad západním obzorem svítila jasným žlutým světlem Venuše. Je to pěkný pohled, obzor kolem dokola je oranžový, obloha poměrně tmavá, ale ne tolik, jako v noci. Ještě fotím Sokolem f=50mm zatmělé Slunce časy 1s. a  3s. a pak Venuši s časem 3s. Beru do ruky digitálek a udělám 3sec. videíčko a následně to přepínám na focení a udělal jsem foto jako pojistku, kdyby mi snímky z filmových fotoaparátů nevyšly.


Zpracovaný snímek z videa digitálu (ten pruh na snímku je mrak!). Pojišťovací snímek z digitálu.
 

Vše zahazuji a popadám triedr 10x50 a namířím na zatmělé Slunce. Nemohu uvěřit to co vidím - ty „výtrysky“ korony, siločáry… Říkám si: „Ty wole, to je nádhera, to není možný!!!“ Vidím dokonce i protuberance, jedna je na levé straně kotouče, tři na pravé. Neměly klasickou červenou barvu, jak je znám z fotografií, ale lehce růžovou. Podívám se rychle pouhým okem po obloze, abych zkusil, jestli neuvidím nejjasnější hvězdy, bohužel nic nevidím, tak se radši ještě podívám na Slunce v triedru. Do konce úplného zatmění zbývá pár posledních vteřin. Z bezpečnostních důvodů se už nedívám do triedru.

To co psali v průvodci pro zatmění 99 se trochu přepsali. Podle Tomáše Havlíka se do triedru dalo koukat ještě pár vteřin po skončení úplné fáze, mohl jsem si užít pěkného pohledu :-/


Připravuji se fotit diamantový prsten, když tento okamžik nastává, tak drátěná spoušť trochu zazlobí a povede se mi to vyfotit až asi deset vteřin po skončení úplné fáze, časem 1/500s, clona 16. Během úplné fáze jsem byl tak zabraný, že jsem nepocítil žádné ochlazení.

Mám strašnou radost, že se nám to povedlo!! Minutku po úplném zatmění vyfotím Venuši digitálkem. Zjistili jsme, že se během úplného zatmění Slunce zavřely kytičky!!! Oslavuje se, začíná se nalévat moravské vínečko :o)

 
            Venuše minutku po úplném zatmění.             Kytičky se během úplného zatmění zavřely!!
 

Částečné zatmění už není tolik zajímavé, jako úplné, začínám pomalu balit, občas se kouknu do dalekohledu. Je 12h 13m 38s. UT a zatmění pro nás definitivně končí. Balíme a navečer odjíždíme směr Istanbul.

Odkaz na fotocestopis - cesta do Turecka 
 


Skupinové foto - Expedice Manavgat      © Zdeněk Buk



Zajímavý snímek - Složenina fotky od MMyse a SOHO, autor MaG

Odkazy na články a stránky členů expedice Manavgat 2006

Martin Myslivec
Martin Gembec
Tomáš Havlík
Michal Samia
Zdeněk Buk

© Martin Mašek 2004-2006